Analisa Kebutuhan Energi Termal Pada Kotak Pengering Biji Kopi Arabica yang di Isolasi dengan Aluminium Foil
Abstract
The experiment test was carried out to obtain the composition of the caloric quality needed to determine the water content and the mass amount of coffee beans when they were dried by utilizing the sun's heat. Heat transfer processes by convection, conduction and radiation play an important role in the drying process with heat quality. Ambient temperature data of 350C with a constant fan rotation speed of 1.0m/s. The duration of the test is 5 days where the initial sample weight is 5000gr with the final result being a water content of 12-15%, with a duration of testing per day for 10 hours starting at 08.00-18.00Wib. The final drying weight of coffee beans for 5 days is: 2500.21gr with an initial weight of 5000kg. The temperature difference around the box is 31,110C. heat weight to evaporate water content Qh= 65.6058.kJ. and the heat required in heating the Coffee beans is 72,839 kJ. The ability to dry 5000gr of coffee beans requires total heat: 138.43kJ with a drying box volume of 8.88m3.
References
[2] P. Siagian, E. Y. Setyawan, T. Gultom, F. H. Napitupulu, and H. Ambarita, “A field survey on coffee beans drying methods of Indonesian small holder farmers,” in IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Sep. 2017, vol. 237, no. 1, doi: 10.1088/1757-899X/237/1/012037.
[3] F. P. Incropera and D. P. DeWitt, Fundamentals of heat and mass transfer, 4th ed. New York, Amerika: Wiley, 1996.
[4] Y. A. Cengel, “Heat Transference a Practical Approach,” MacGraw-Hill, vol. 4, no. 9, p. 874, 2004, [Online]. Available: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-642-20279-7_5.
[5] J. Holman, Perpindahan Kalor, 6th ed. Jakarta: Erlangga.
[6] E. J. Purcell and D. Varberg, Kalkulus dan Geometri Analitis, 5th ed. Jakarta: Erlangga, 1992.
[7] Galuh Fekawati Rustam M., Wulandani, and Dyah, “Uji Performansi Model Pengering Efek Rumah Kaca (ERK)- Hybrid Tipe Rak Berputar Pada Pengeringan Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus),” Institut Pertanian Bogor, Bogor, 2010.
[8] R. P. Singh and D. R. Heldman, Introduction to Food Engineering. Academic Press is an imprint of Elsevier, 2014.
[9] P. Siagian, Pengantar Perpindahan Panas, 1st ed. Medan: Kita Menulis, 2022.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Penulis yang menerbitkan dengan SPROCKET JOURNAL OF MECHANICAL ENGINEERING menyetujui ketentuan berikut :
- Penulis memegang hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama dengan karya yang dilisensikan secara bersamaan di bawah Lisensi Internasional Creative Commons Atribusi 4.0 . yang memungkinkan orang lain untuk berbagi karya tersebut dengan pengakuan atas kepengarangan karya dan penerbitan awal dalam jurnal ini.
- Penulis dapat membuat pengaturan kontraktual tambahan yang terpisah untuk distribusi non-eksklusif atas versi jurnal yang diterbitkan dari suatu karya (misalnya, mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan atas penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mengunggah karya mereka secara daring (misalnya, di repositori institusi atau di situs web mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena hal ini dapat mengarah pada pertukaran yang produktif, serta kutipan yang lebih awal dan lebih banyak dari karya yang diterbitkan (Lihat Pengaruh Akses Terbuka ).